A koi egy Japán halfajta (díszponty). Eredetileg ez egy ragadozó, vadon élő faj. Elég erős, mivel annak érdekében, hogy táplálék szerzés és az ívás érdekében folyton szemben úszik a folyó sodrásával. A japán tetoválások gyakori eleme, és mind a japán, mind akínai mesék visszatérő szereplője. Jellemzője, hogy saját erejéből át tud alakulni. Az erős jellem és a céltudatosság jelképe, de bölcsességet, tudást és a hűséget is szimbolizálhat. (Egy koi életkorát a pikkelyein lévő gyűrűk mutatják). Japánban a fiatal férfiak alkarjára vagy lábára tetoválják. Életük előrehaladtával aztán kiérdemelnek egy sárkányt a hátukra,ami arra legendára utal, hogy egy ugró koi sárkánnyá változott a Sárga-folyó Sárkánykapujában.


Mivel ezek a tetoválások rendkívül energikusnak tekinthetők, a koi fish tattoo minták általában igen élénk színűek és sok mozgás van rajtuk.

Koi fish tetoválások annyira változatosak, és olyan népszerűek, mint az állat, amit képviselnek. Ezek a minták gyakran járnak együtt fröccsenő vízzel, cseresznye és lótusz virágokkal.

A Koi vagy a "sárkány hal" a halak királya, és aki ilyennel rendelkezik különös jelentőséggel bír Kínában. A legenda azt mondja: "Bármely ponty képes felmászni a Dragon Gate -hez a Sárga-folyó mentén, de nem mindegyik alakul át sárkánnyá."

Mint ilyen, a koi, a magas célokat és álmokat jelenti.

Ez a hal egyben a gazdagságot is szimbolizálja. A Koi -k nagyon sokat bírnak enni, és ezáltal nagyra tudnak nőni. Szóval akinek ilyen hala van és jó nagyra nőtt, az gazdagnak számít.