A tengerész-tetoválások Cook kapitány csendes-óceáni utazásai korából eredeztethetők, amikor a tengerészek először találkoztak tetovált testű bennszülöttekkel. A tetoválások többnyire veszélyes helyzetek túlélését örökítették meg. Külön szimbólumot kaptak az Atlanti-óceánon, vagy az Egyenlítőn átkelők, illetve a Horn-fokot megkerülők is.

A kikötőben dolgozó tetoválók voltak a modern korban az elsők, akik ezzel a művészeti ággal
foglalkoztak. Vendégkörük jórészt tengerészekből állt, lássuk melyik ábrának mi a jelentése:
Vasmacska:
Jellemző tengerész motívum. Az a matróz viselte magán ezt a jelképet, aki egyszer már átszelte az
Atlanti-óceánt.

 

Tengerész csillag:

Mielőtt a modern helymeghatározó-eszközöket feltalálták volna, az ismeretlen világot járó tengerészek csak a csillagokban és az iránytűben bízhattak. Ha nem ismerték a csillagokat, nem volt esélyük arra, hogy szárazföldet találjanak. Nem meglepő tehát, hogy kedvelt motívum, melynek védő, óvó szerepe van. Gyakran iránytűvel együtt ábrázolják.
Vitorláshajó teljes árboccal:

Az egyik legismertebb tengerész szimbólum. Gyakran akkor tetováltatták magukra, ha átszelték a Horn-fokot, ami a világ egyik legviharosabb része. A hajó alatt a felirat legtöbbször a "Homeward bound" (=úton hazafelé) kifejezés volt, melynek jelentése kettős: egyrészt szerencsét hoz a hazajutásban, másrészt pedig - főleg ha süllyedő hajónál volt ez a felirat - arra utal, hogy a tengerészek örök nyughelye a tengerben van.

Szirén:

Egy szintén gyakori tengerész minta. Matrózok sok esetben számoltak be félig nő, félig hal teremtményekről, akik egy sziklán ülve csábítgatják őket. Ezeket a látomásokat betudhatjuk a tengeren töltött hosszú időnek, de méginkább a hosszú idő alatt elfogyasztott jelentős mennyiségű rumnak... A sellő a női energiát szimbolizálja, ami képes a férfiak hajóját a sziklák közé csábítani. A szirének és a tengerészek találkozása mindig végzetes volt...

Világítótorony:

Mint sok más jelkép, ez is a hazajutást szimbolizálja. Ha Te egy tengerész vagy és szeretnél épségben hazatérni feltétlenül varrass fel egy világítótornyot magadra!
Szív lángokkal az örök szerelmet jelképezni
Szív tőrrel a bosszúállás fogadalmát jelképezi
A sárkány arra utal, hogy a tengerész Kínában szolgált
A teknős azt mutatja, hogy a tengerész átszelte az egyenlítőt