Samoai tetoválások

Nem sok polinéz szó van amely elkeveredett a más kulturák nyelvében, de talán a leggyakrabban használt szó a tetoválás.
A "tetoválás" a polinéz tatau szóbol ered, valószinüleg a korai európai hajósok hozták be a szót a Déli-óceánon tett utaik során.

A hagyományos szamoai tetoválás a body art egy olyan része ahol a motivum elkészitése rendkivüli megpróbáltatást jelent.

A samoai tetoválások rendkivül fájdalmasak és igen költségesek is, elkészitésükhöz renkivül nagy lelki erore és magas fájdalon küszöbre van szükség.

Nem volt ritka, hogy egy fél tucat fiú vette körül a tetovált személyt egyidoben és szabályszerüen lefogták a klienst hogy megelozzék a váratlan mozdulatokbol adódó hibalehetoségeket.

A tetoválást gyakran négy vagy több tattoo mester végezte egymást váltva vagy akár egyszerre is .
Nem csak a Samoai férfiak viseltek tetoválásokat ,a nok is tetováltaták magukat, voltak kimondottan noi tetováló mesterek is .

A tetováláshoz egy kis fémlapot használnak amely egy rud végére van erositve, fésü szerü bevágások vannak a lapon és a vége ki van élezve,amit egy erre a célra faragott fa ruddal ütögetnek .

Az egész folyamatnak nagyon ritualizált hangulata van gyakran énekeltek a tetoválás közben a megpróbáltatás alatt.


A polinéz tetoválás indítékai


A polinéz törzseknél a tetoválás gyakran a barátság jele volt ugyanakkor az ellenség megfélemlitését is szolgálta. A tetoválás folyamata fájdalmas, és nagyon sok kitartás kellett azt elviselni a hosszú beavatkozások alatt.

A samoaiak az elso tetoválást a gyermekkor végén szerezték és ez jelképezte a felnottkor beköszöntét ezért volt fontos számukra a tetoválás szertartásos jellege.

A tradiciók szerint tetovált samoai férfinak nagyobb volt a szexuális vonzereje, és a tetoválás megvédte viselojét a rossz erokkel szemben.

A Polinéz tetoválások egyfajta rangjelzést is jelentettek, a Szamoai tetoválások a törzsben elfoglalt rangot is jelezték.Jellemzo Samoai Tattoo Motivumok

A Samoai tetoválás nagy figyelmet kapott, mert Ok voltak az elso népcsoport akikkel a korai felfedezok kapcsolatba léptek.

Nem kétséges, hogy a szamoai tetoválás különösen lenyugözo több okból - ideértve a motivumok bonyolultságát, a szimbolisztikát és a folyamat fájdalmas mivoltát is.
A férfi tetoválásokat pe'a-nak nevezik mig a noi tattoo motivumokat MaLu-nak hivják.

A Szamoai tattoo muvészet életben maradt a történelem során,amig Polinézia egyes részein eltuntek a törzsi tetoválások miután a misszionáriusok betiltották oket.

A Samoai Tattoo minták szimbolisztikája

A Szamoai tetoválás minták nagyon kifejezoek , amit a külso szemlélo számára nem lehet megérteni. A tetoválás minták és szimbólumok összetettek és jelentésük elvont, a formák és minták egybefolynak .

A tradicionális tetoválásokhoz a tüket és apró pengéket megelozoen gyakran használtak cápa vagy sertés fogakat .

Bár napjainkban kevesen vannak akik hajlandóak alávetni magukat a hagyományos beavatkozásnak de a valódi polinéz tetoválások évszázadokon át fentmaradtak,és remélem, hogy a globalizáció nem jelenti egy a Tradicionális Polinéz tetoválás (Tiki tetoválás) végét.


szamoai  tetoválás
szamoai  tetoválások
samoai  tetoválás
samoai  tetoválások
szamoai tetoválás minák, samoai tetoválás minták